perjantai 24. tammikuuta 2014

sitkeä sissi

Tää on varmasti sitä todellista työlleen antautumista. Pakko olla! Jos oot roikkunu sitkeästi koko viikon töissä pienessä lämmössä, juoden 10x erinäisiä lämpimiä juomiä per päivä kurkkukipua helpottamaan, ja sorrut ja luovutat vasta kun melkein koko viikko on ohi, jotta voit mukavasti aloittaa tulevan viikonlopun maaten sängyn pohjalla. Papukaijamerkki tästä hyvästä pitäisi jo saada!

Toisaalta oli ihan mukava viimein luovuttaa kesken työpäivän tänään, ja päästä iltapäivänokosille lämpimän peiton alle. Oli myös mukava herätä hieman vähemmän tukkoisena ja ruveta selailemaan ajan kanssa ruoka-Pirkkaa, johon nykyään turvaudun hyvinkin usein. Joka kuun lehdet löytyy hienosti lehtikotelosta lukuisat hyvät ohjeet sisällään!
Miltä kuulostaisi Possu-sienirisotto tai helppo lohikiusaus?


Possu-sienirisotto
4 annosta

n. 500 g porsaan sisäfileetä, marinoimatonta
200 g siitake- tai herkkusieniä
1 iso (150g) sipuli
n. 15 cm pala purjoa
15 kirsikkatomaattia
n. 6 dl vettä
1 Knorr Fond "du Chef" kasvisannosfondi
3 rkl öljyä 
2 dl risottoriisiä
1 tl oreganoa
½ tl timjamia
½ tl suolaa
mustapippuria 
1 rkl balsamiviinietikkaa
tuoretta oreganoa
parmesaania

Viipaloi possunfilee noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi ja nuiji nyrkillä ohuemmiksi pihveiksi. Paloittele sienet ja hienonna kuorittu sipuli. Suikaloi halkaistu ja huuhdottu purjo. Halkaise kirsikkatomaatit.

Kiehauta vesi kattilassa ja liuota joukkoon fondi.
Kuumenna öljy paistokasarissa. Kuullota kasarissa sipulit ja riisi. Lisää sienet ja sekoittele. 

Kaada kattilaan kuumaa kasvislientä vähitellen. Keitä sekoittaen niin, että neste imeytyy riisiin. Lisää uusi annos lientä vasta, kun neste on kokonaan imeytynyt riisiin. Aikaa kuluu 15-20 minuuttia.

Kuumenna paistinpannussa öljy ja paista pihvejä noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Mausta oreganolla, timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Siirrä pihvit lautaselle kannen alle odottamaan.

Kuumenna vielä tilkka öljyä paistinpannussa. Kuullota purjo ja sitten nopeasti kirsikkatomaatit. Mausta kuten pihvit. Sekoita risoton joukkoon balsamiviinietikka. Kaada purjo-tomaattiseos keoksi risoton keskelle ja nostele pihvit reunalle. Koristele pihvit tuoreilla yrteillä. Tarjoa possu-sienirisotto parmesaaniraasteen kanssa.

Halutessaan voit myös korvata osan vedestä (n. 2 dl) kuivalla valkoviinillä.

* * * * * * * * * * * 

Aitoa mielipidettä tästä ohjeesta saatte odottaa sunnuntaihin, mutta oon innoissani aina tämänkaltaisista ohjeista missä on mukana paljon erilaisia yrttejä. Rakastan paljon enemmän niitä kun kaikenlaisia todella voimakkaita (itämaisia tms.) mausteita, semmoiset saa enemmänkin voimaan pahoin. Barcelonassa söin ihan uskomattoman hyvää sienirisottoa, ja jo sillon ajattelin että tämmöistä on pakko itekkin koittaa joskus tehdä. Nyt on siis viimein aika ;)

ps. puhuin keskiviikkona jotain jännää tapahtuvan. Ei, sitä ei tapahtunut. Sain taas kerran hieman pettyä työterveyshoitoomme, ja siellä olevien lääkärien toimintaan. Jos joku muistaa yhdessä postauksessa parin viikon sisällä maininneeni sivulauseessa isovarpaassani olevan (silloin eeeerittäin kipeää tekevä) kynsivallin tulehdus, josta on varpaassa merkkejä edelleen. Mutta antibioottikuurin ansiosta pahin kipu on nyt lähes kokonaan poissa. Tämänlaisessa tulehduksessa usein syy on sisäänpäin kasvamaan alkanut kynsi, joka aiheuttaa tulehdusta ja kipua. Tämä ihon sisällä oleva kynsi oli tarkoitus eilen leikata pois (siinä ohessa lähtee yleensä myös osa tai kokonaan oikeaa kynttä), mutta lääkäri päätti sittenkin olla leikkaamatta sitä vielä. Haluaa nähdä mihin suuntaan tulehdus etenee, hyvään vai huonompaan..
En kiehu niinkään itse leikkaamatta jättämisestä, vaan siitä että jouduin täysin turhaan lähtemään kesken työpäivän reissaamaan lääkäriin, istumaan lääkärin huoneeseen alle 5 minuutiksi kuullakseni vaihtoehdot miten asian kanssa voidaan edetä. Tämä käynti olisi vielä mennyt työterveyshuollon piikkiin, koska yleislääkäri oli lähetteen kautta varannut tämän ajan. Mutta jos päätän varata uuden ajan suoraan erikoislääkärille, saan todennäköisesti kustantaa koko homman itse.

Tämä nuhanenä katoaa nyt peittojen uumeniin, ja aikoo huomenna olla taas yhtä ahkera työntekijä buranan ym voimin tai ilman kuin suurimman osan tästä viikosta muutenkin, lauantai on tiimileiripäivä! Ainahan se tuottaa vähän harmistusta että joutuu tuhlaamaan lauantainkin työlle, mutta samalla ne on yleensä aina ollu tosi kivoja päiviä! Työnteko toteutetaan rennolla tavalla, näkee vanhoja työkavereita, tiedossa on ihan varmasti taas kerran hyviä ruokia, ja tottakai niitä mahtavia juomalauluja, niinkun suomenruotsalaiseen perinteeseen tuntuu aina kuuluvan. Me ei-suomenruotsalaiset mutta ruotsia muuten ihan hyvin osaavat saadaan vaan koittaa pysyä tahdissa mukana, oon onneksi jo oppinu aika hyvin tavoille... ;) Helan går!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti